Wat is dat eigenlijk allemaal?

Wat verstaan we onder akoestiek

Akoestiek voor dummies

We begrijpen het, alle droge informatie over geluidsgolven die weerkaatsen en een soort galm of ruis vormen interesseert u niet. Toch proberen we dit in een zo leuk mogelijk jasje te brengen zodat u er toch iets van afweet.

Zie het als het ware als een “akoestiek for dummies”.
3… 2… 1… Set, Go!

Acoustill - akoestiek voor dummies
Acoustill - ruimtelijke akoestiek

Ruimtelijke akoestiek?

Ruimte akoestiek of zaal akoestiek houdt zich bezig met het gedrag van geluid binnen een ruimte. Dat gedrag is onder andere afhankelijk van de vorm en grootte van die ruimte en van het totale absorberende oppervlak dat in de ruimte aanwezig is.

Is hier te weinig van? Dan verkrijgt u (na)galm en daalt de spraakverstaanbaarheid enorm.

Nagalmtijd?

De nagalmtijd (reverberation time) van een ruimte is de tijd die nodig is om een geluid binnen die ruimte te laten uitsterven, na alle weerkaatsingen op de wanden.

Dit meten we aan de hand van een RT60-meting.
Deze meting geeft aan hoeveel tijd (in seconden) er nog is om van 60 dB naar 20 dB te gaan.

Acoustill - nagalmtijd TR60
Acoustill - aangename akoestiek

Wat is dan wél aangename akoestiek?

De meeste wetgevers en akoestici hanteren maximum nagalmtijden voor verschillende soorten lokalen in verschillende delen van een gebouw.

Algemeen geldt dat een acceptabele nagalmtijd bereikt wordt bij 0,9 – 1,0 seconde. Een goede nagalmtijd bereiken wij bij 0,4 – 0,6 seconde.

Je kan galm ook compleet weghalen met 0.0 – 0.1 seconde; Dan spreken we van Dry Speech. Sommige bedrijven, studiezalen en bibliotheken laten dit installeren voor ultieme concentratie.

Geluidsabsorptie?

Geluidsabsorptie is het verschijnsel dat geluidsenergie in warmte omzet. Door mee te veren vangt bijvoorbeeld polyesterwol de trillingen op. Het geluid verdwijnt dan eigenlijk in het materiaal zelf en zo stopt hierbij de weerkaatsing.

Hoeveel absorberend materiaal u nodig heeft hangt af van uw probleem en de densiteit van het absorberend materiaal. De densiteit wordt uitgedrukt kg/m³. Hoe hoger de densiteit des te minder m² aan absorberend materiaal u nodig heeft.

Acoustill - geluidsabsorptie
Acoustill - nog vragen

Nog vragen?

Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies over de wondere wereld van de akoestiek.